Lene Abildgaard Knudsens livsbane mod kunstens verden
I Areopagos kalder vi Lene Abildgaard Knudsen "en ven af naturen", for hendes samlerkunstværker er…
Læs mereI Areopagos arbejder vi med eksistentielle spørgsmål. Vi har tradition for at fordybe os og hente håb og glæde fra kilder i kirken og i andre traditioner, som vi tror, kan være til gavn for de problematikker, vi står i netop nu. Vi er optaget af helhed, mening, tro og spiritualitet.
Indenfor nyere tid har vi Areopagos udgiver to bøger, der sætter fokus på den spiritualitet, vi finder i naturen: antologien om “Klima, tro, håb og handling – Natursyn og kristendom” og “Lysningen – Året med Gud i naturen”.
Klima, tro, håb og handling – Natursyn og kristendom
Formålet med antologien er at søge tilbage til disse rødder og forstå, at skabelsen er en del af Gud selv. Gud er skaber af verden, og Gud som Kristus går ind i verden og bliver en del af naturen. Vi aktiverer nogle af de kilder i den kristne litteratur, som vi måske har glemt, og giver dem nyt liv og ny glæde. Vi genfinder en positiv forestilling om, at vi ikke er alene med klimaproblemerne, men at der er en Gud, der er sammen med os i problemerne – en Gud, som er en del af naturen.
I klimaantologien undersøger vi hvordan klimakrisen i høj grad også er en eksistentiel krise. Vi går bagom rødderne og undersøger vækstparadigmet, der siden 1970’erne har slået på tromme for, at vi skal forbruge mere og bruge naturen som en ressource og udtømme den til vores egen gavn.
Ifølge kilder fra både Oldkirken og fra nyere tid bliver det en forsimplet måde at se mennesket og forholdet til naturen på.
Bogen er for alle – herunder også præster, kirke- og kulturmedarbejdere og andre ansatte i folkekirken, ansatte og aktive i frikirker og andre, der interesserer sig for den grønne omstilling.
Vi forsøger at tage et konstruktivt greb om de negative forestillinger, unge har om fremtiden, og kommer med nogle bud på, hvordan vi konkret kan komme klimaforandringerne til livs.
Lysningen – Året med Gud i naturen
Bogen ”Lysningen – Året med Gud i naturen” inviterer dig, i takt med årets rytme, med ind i lysningen – derind, hvor det, vi møder i naturen, og det vi møder gennem troen, får lov til at forbinde sig.
Bogen er skrevet af de to forfattere Thomas Frovin, præst i Apostelkirken på Vesterbro og Mia Broe Jakobsen, Kirke- og kulturmedarbejder i Skanderup kirke. Bogen har taget form, farve og er blevet kreativt udtrykt ved hjælp af Camilla Engrob, der er grafiker og designer.
Bogen skal læses langsomt.
Den består af tolv kapitler – et for hver måned i kalenderåret. Vi forsøger i bogen at give nogle værktøjer og praksisser til at blive opmærksom på det, der sker i naturen i hver enkelt måned.
I Areopagos kalder vi Lene Abildgaard Knudsen "en ven af naturen", for hendes samlerkunstværker er…
Læs mereDenne bog inviterer dig, i takt med årets rytme, med ind i lysningen – derind,…
Læs mereForestil dig, at du er i denne situation: Det er tidligt om morgenen, og forårssolen…
Læs mereDa jeg var færdig med at læse John Philip Newells bog Hellig Jord Helligt Liv, sad…
Læs mereVi lever i en verden, hvor klimadagsordenen fylder meget. Det gælder både politisk og eksistentielt,…
Læs mereBålet knitrer, og røgen stiger til vejrs på Helgenæs i landsbyen Esby på den sydligste…
Læs mereVores syn på naturen betyder, at det er naturligt for Areopagos at møde og fejre Gud i naturen sammen med andre. Det kan ske på mange måder, som f.eks. pilgrimsvandringer og skovkirke.
Foto: Kenneth Merrild
Ideen om skovkirke har været meget levende i den keltiske tradition i Irland og Skotland. Den kom til Danmark formidlet fra den anglikanske tradition (den engelske kirke). Her begyndte mennesker at spørge, hvordan man kunne integrere den keltiske tradition med ønsket om at være kirke på sit sted i den moderne verden. Der var en længsel efter at se mennesker, der var optaget af økospiritualitet og natur, knytte an ved kirkens aktiviteter. Ud af dette voksede ”Forest Church”, som nu finder sted utallige steder i Storbritannien.
Anafora er et retrætecenter i ørkenen mellem Kairo og Alexandria, Egypten. Selvom Anafora ligger i et område med mange ældgamle klostre, er Anafora et nyt retrætecenter. I år 2000 var der blot en ørken der, hvor Anafora ligger nu. Men den visionære Biskop Thomas savnede et retrætested til at søge ro og fordybelse.
Foto: Eksistensen
I dag er Anafora meget mere end et retrætecenter. På Anafora ligger der et værested for kvinder, der er udsat for vold. De har et projekt for drenge, der har svært ved skolelivet. De arbejder med grønne tiltag i samarbejde med lokaler myndigheder, alt lige fra kompost til upcycling af plastik. Alt i alt ligger Anafora i krydsfeltet mellem kirke og civilsamfundsforandringer.
Areopagos har traditionelt arbejdet med Østen og østlig inspiration via buddhisme og den spiritualitet, der udspringer herfra. Men også i østlig kristendom er der en vægtlægning på stilhed og meditation, som mange kender det fra buddhismen. Vi genkender den praksis, der er i Anafora, hvor sansen for ro, fordybelse og holisme er i højsædet.
Det er Bent Bjerring Nielsen, der leder området med Natursyn og klimafokus i Areopagos.