Ny antologi om klimaet skal lede til fornyet håb

Af Martin Krath-Andersen
Den nye bog "Klima, tro, håb og handling" udkommer den 16. november. Bogen lanceres i samarbejde med Eksistensen
Bent Bjerring Nielsen og Kristine Kaaber Pors, to af redaktørerne på antologien "Klima, tro, håb og handling". Foto: Martin Krath-Andersen
Udgivet 8. november 2023
Ordbog

Vi lever i en verden, hvor klimadagsordenen fylder meget. Det gælder både politisk og eksistentielt, og flere og flere oplever mismod og håbløshed på baggrund af de voldsomme klimaforandringer. Vi taler om klimasorg. Klimaflygtninge. Klimaforandringer.

Areopagos har i samarbejde med Eksistensen længe arbejdet på en antologi, der giver inspiration til fordybelse og handling vedrørende den aktuelle krise.

Bidragene til antologien er skrevet af teologer, psykologer, antropologer, sociologer og kirkelige praktikere. De går hver især i dybden med forskellige vinkler. I bogen gribes der om kristendommens mange rige kilder og traditioner, der kan være med til at give håb og skabe nye perspektiver.

Hør et dybdegående interview om bogen med medredaktør Kristine Kaaber Pors | af: Christoffer Krøgh Engholm

Hjertet i klimakrisen

“I spørgsmålet om klimaforandringerne oplever vi, at der er en tendens til at gå direkte fra en konstatering af, at der er nogle kæmpe problemer, til at sige: ‘Så vi må gøre noget ved det’,” fortæller Bent Bjerring Nielsen, der er medredaktør på bogen og medarbejder hos Areopagos.

“Vi ønsker at gå et par spadestik dybere og se på, hvad der egentlig er de dybere årsager til de problemer, vi står i. Dybere årsager kan betyde: Hvad er vores natursyn? Hvordan hænger det sammen med tro, spiritualitet og kristendom? Grundlæggende har vi brug for at gå et par spadestik dybere for at kunne levere ordentlige svar på, hvad hjertet er i vores klimakrise,” fortæller Bent Bjerring og fortsætter:

“Det vil hjælpe os til andre måder at handle på, tror vi. Og vi tror på, at det kan give håb.”

Bent Bjerring Nielsen tror, at antologien kan bidrage til en mere fyldestgørende forståelse af de rødder, der ligger til grund for klimakrisen. Derudover peger han på, at antologien skal bidrage til en samtale mellem mennesker, der er uenige, der potentielt kan mindske en polarisering af klimadebatten.

“Vi har brug for at tale med hinanden – og i særdeleshed med mennesker, der har nogle andre indfaldsvinkler end os selv, når det kommer til spørgsmålet om klimaforandringerne,” fortæller Bent Bjerring Nielsen og peger desuden på, at bogens formål er at give håb til læseren.

“Jeg håber, at bogen kan give håb. Jeg håber, at bogen kan vise en vej frem til at mennesker kan træffe nogle konkrete valg, der opleves som rigtige i den aktuelle krise. Både som mindre fællesskaber og som enkelte personer.”

De unges mistrivsel

For Kristine Kaaber Pors, der er seniorkonsulent hos Areopagos, er bogen vigtig, fordi klimakrisen først og fremmest er et samfundsanliggende, der berører os allesammen, fortæller hun.

“Vi er meget optagede af de trivselsproblemer, vi ser blandt unge. Statistikker viser, at unge særligt er udfordrede af mistrivsel på baggrund af klimakrisen. Vi vil med antologien gøre opmærksom på, at krisen er en stor udfordring, som både kirken og civilsamfundet skal engagere sig i,” siger hun og fortsætter:

“Vi håber, at bogen vil give mulighed for håb og handling. Vi vil vise, at kristendommen kan bruges aktivt på en bedre måde end den typisk vækstforherligende måde, vi ser nogle steder. I bogen finder man konkrete handlingsforslag, og med bidrag fra psykologer og klimaaktivister viser vi nogle veje, man kan gå, for at imødekomme de forandringer, vi står midt i,” afslutter hun.

Antologien kan købes i Areopagos’ butik fra den 16. november

Hør et dybdegående interview om bogen med medredaktør Bent Bjerring-Nielsen | af: Christoffer Krøgh Engholm

1102 960 Martin Krath-Andersen
Søg her