Louise Franklin Højlund er pr. 1. januar 2025 ansat som trospraksisteolog i Areopagos.
En organisation, som hun selv kalder “vedkommende og nødvendig”, fordi Areopagos trosmæssigt repræsenterer det, vi i fremtiden går i møde.
“Hvis Areopagos ikke fandtes, så skulle man opfinde den. Jeg tror, vi i fremtiden vil have et større blik på de visdomstraditioner, som Areopagos allerede beskæftiger sig med. Have et stærkere blik for at møde og lære af hinanden også religiøst – være nysgerrige og modige,” siger hun og fortsætter:
“Det gælder både i forhold til dialog og trospraksis. Nysgerrigheden får os til at blive ved med at finde sprog og former, der passer til vores tid og hvem vi er i dag.”
Vi skal lære at gå blidere på kloden. Det kræver vores nærvær og opmærksomhed på en ny måde.
Louise Franklin Højlund
“Areopagos har en smuk historie og er født ud af nysgerrighed med en ydmyghed overfor, hvad sandhed er. Og med et mod til at møde det anderledes. Areopagos er til for at finde vej, forankre, fordybe og forny troen. Den søgen beriges af mødet med andre mennesker og traditioner.”
Hun peger også på, at Areopagos’ fokus på naturen og de klimaforandringer, vi står overfor, er et centralt tema og essentielt at beskæftige sig med netop nu.
Jeg vil bidrage til, at mennesker kan mærke evangeliet så kærligt og kraftfuldt som det er tænkt, og få erfaringer af fred, mening og sammenhæng.
Louise Franklin Højlund
“Vi skal lære at gå blidere på kloden. Det kræver vores nærvær og opmærksomhed, og det kræver en anden bevidsthed om, hvordan vi er forbundet med hinanden og med naturen. At lære det handler om mere end viden. Det handler om tro og praksis. Det skal forankres i mennesket i både kroppen og sindet og sjælen.”
Louise Franklin Højlund fortæller, at hun blandt andet er inspireret af Grundtvig, hans kraft og poesi. Hun fortæller, at hun er dybt inspireret af Grundtvigs sans for at finde ind til hvilke rødder, der nærer os og være visionær i forhold til, hvordan vi bevæger os fra en tid ind i en anden.
“Jeg er rundet af Grundtvig men også dybt inspireret af så mange andre, lige fra Julian af Norwich til Patti Smith. Og af yoga, håndarbejde og natur og meget andet. Og jeg glæder mig til at bringe det ind i Areopagos og være med til at virkeliggøre Areopagos’ fine og vigtige vision.”
Hvilke type praksisser har du tidligere arbejdet med, der passer ind i Areopagos?
“Jeg har arbejdet meget bredt med at finde sprog og form til evangeliet i vores tid. Det gælder både gennem lege og poetiske øvelser. Og gennem stilhed, kroppen, musikken,” siger Louise Franklin Højlund og fortsætter:
“Det gælder også i naturen, på arbejdspladsen, museet og i kirken. Jeg har igen og igen fundet det givende at arbejde i feltet mellem tro og kunst. Kunstnere og digtere har en fordybelse, undren og praksis, der er i slægt med bøn, og det inspirerer. Og så er jeg optaget af en meditativ praksis og af den kontemplative tradition,” fortæller hun.
En trospraksis er at øve sig i at tro, håbe og elske. Og det må man gå til med fantasi, fordybelse og frimodighed.
Louise Franklin Højlund
I sin tid som sognepræst i Langenæskirken har Louise Franklin Højlund været med til at anlægge kirkefælled med labyrint, afholdt kvinderitual, grønt ritual, fordybelsesrum, centrerende bøn og arbejdet med højmessens form, sprog og udtryk. Kirken arbejdede frem mod at blive liturgisk frisogn – et sted med større frihed til at inddrage og eksperimentere.
“Trospraksis dækker alt fra gudstjeneste til pilgrimsvandring til diakoni. Fra Kristuskrans til lystænding. I skoven, i stuen, på torvet, i kirken. Sammen og alene,” fortæller hun.
“En trospraksis er at øve sig i at tro, håbe og elske. Og det må man gå til med fantasi, fordybelse og frimodighed. Det glæder jeg mig til at gøre i Areopagos for at bidrage til, at mennesker kan mærke evangeliet så kærligt og kraftfuldt, som det er tænkt, og få erfaringer af fred, mening og sammenhæng,” afslutter Louise Franklin Højlund.
Bente Mikkelsen Pahus, landechef i Areopagos
Bente Mikkelsen Pahus, der er landechef i Areopagos i Danmark, ser med begejstring på den nye ansættelse.
“Louise er en moderne teolog, der tør at arbejde med trospraksis på nye måder. I arbejdet ligger Louise både vægt på at tage vare på den rige arv af erfaring og materialer, vi har gennem både vores hjemlige kendte teologi og den arv og spiritualitet, vi kender fra andre traditioner – også den fra øst,” siger hun og fortsætter:
“I Areopagos har vi glædet os til at byde en ny praksis-teolog velkommen. Og vi er stolte af, at vi i det nye år bliver kollegaer med Louise. Hun vil berige Areopagos’ vigtige arbejde med trospraksis og dialog med en dygtig, faglig og inspirerende tilgang.”
Uddrag fra CV
UDDANNELSE
- 1999-2006 Cand. theol. fra Det Teologiske Fakultet på Aarhus Universitet. Suppleret af forløb på Idéhistorie og Kultur og Æstetik. Sideløbende syriskstudier.
ERFARING
- 2024- Leder af Folkekloster Halsnæs
- 2023-2024 Forstander på Løgumkloster Refugium
- 2019-2023 Sognepræst ved Langenæskirken, Aarhus, der i perioden arbejdede frem mod og blev liturgisk frisogn.
UDGIVELSER
- Salmernes Bog, læst af Louise Franklin Højlund, Eksistensen, 2024
- Må vi være her? Folkekirken efter Lutherdommen, (Katakombisk Studiekreds, 2022)
- Guds øje er en Tordensol. (Salmebog med Simon Grotrians salmer, Aros, 2015.
- Har bl.a. skrevet artikler og indlæg til Kristeligt Dagblad, Dansk Kirketidende, Kritisk Forum for Praktisk Teologi, Salmedatabasen og bidraget til Gudstjenestens Bønner III