Dansk biskop: Areopagos står i en spændende virkelighed i Hong Kong

Af Martin Krath-Andersen
Henrik Stubkjær, der er biskop i Viborg Stift og præsident for Det Lutherske Verdensforbund, besøger Tao Fong Shan. Kirker i vesten har noget at lære fra den trospraksis, de har i Hong Kong, fortæller han
Udgivet 13. november 2024
Ordbog

Det Lutherske Verdensforbund samlede i november kirkeledere og andre i Asien til et møde, der finder sted hvert andet år.

I den forbindelse besøgte Henrik Stubkjær Tao Fong Shan, herunder også Institute of Sino-Christian Studies og Lutheran Theological Seminary.

Jeg oplevede en teologisk, trosmæssig søgen ind i den kristne tro og et nysgerrigt blik på, hvad andre religioner kan byde ind med.

Henrik Stubkjær

“Den lutherske identitet er – at kontekstualisere sig. Det betyder, at evangeliet skal tales ind i den kontekst og virkelighed, der er. Derfor er det meget spændende og fyldt af energi, når vi møder en anden kultur, hvor evangeliets budskab lyder på en anden måde,” fortæller Henrik Stubkjær.

At være luthersk er, at være økumenisk (at stræbe efter en almen kirkelig enhed gennem dialog og samarbejde mellem de forskellige kristne kirker), ytrer Henrik Stubkjær, mens han står på Tao Fong Shan i Hong Kong.

I Viborg Stift støtter Henrik Stubkjær volontørarbejdet, hvor unge mennesker får muligheden for at rejse ud og give dem forbindelser til andre lutherske kirker i verden.

“Volontørarbejdet er vigtigt for provstierne, fordi vi mener, at det er vigtigt, at unge mennesker får berøring med kirker i helt andre kulturer, så de kan bære den slags oplevelser med sig i livet,” siger han og fortsætter:

“De unge mennesker, der for eksempel rejser her til Tao Fong Shan, kommer til at stille sig selv nogle helt andre spørgsmål, fordi de er placeret i en anden kontekst. Ting som er naturlige, hvor vi har været kristne i århundreder, er ikke selvfølgeligheder hernede.”

“Vi er ens i Danmark. 80% af os er lutheranere. Herude oplever man en langt større mangfoldighed. Her bliver du udfordret på din tro og din verdens- og livsopfattelse.”

Tidligere skrev vi om de to volontører, Signe Kristensen og Johanna Kamstrup, der er udsendt af provstierne i Viborg Stift. De har været i den danske kirke i Hong Kong og sømandskirken. De har også haft volontørarbejde på Tao Fong Shan, arrangeret af Areopagos.

I går besøgte du Tao Fong Shan og hørte om arbejdet her på bjerget. Er der nogle indtryk, du tager med fra dit besøg?

“Det var et utroligt spændende besøg. Jeg fik indsigt i de tanker, der gik helt tilbage til de tanker, Karl Ludvig Reichelt gjorde sig, da han oprettede stedet her. Jeg oplevede en teologisk, trosmæssig søgen ind i den kristne tro og et nysgerrigt blik på, hvad andre religioner kan byde ind med.”

“Vi var også nede og besøge lotus-krypten, som er et rum for meditation, stilhed og fordybelse. Det har vi alt for lidt af i vores vestlige verden – også i den kristne kirke,” fortæller Henrik Stubkjær.

“Troen udspringer af det, vi hører. Når troen slår rod, bliver vi sendt ud i handling for verden. Og i den forbindelse gør de et spændende arbejde på Lutheran Theological Seminary for at uddanne præster og diakoner til kirkerne her i området.”

Vi har alt for lidt meditation, stilhed og fordybelse i vores vestlige verden – også i den kristne kirke.

Henrik Stubkjær

Hos Lutheran Theological Seminary inviterer de ofte forskere til gæsteforlæsninger, fortæller Henrik Stubkjær. Her mener han, at de eksistentielle samtaler – via det intellektuelle – potentielt kan åbne nogle døre i Kina, hvor man møder hinanden på et intellektuelt plan.

Han refererer til Institute of Sino-Christian Studies og Daniel Yeung, der er redaktør på Chinese Academic Library of Christian Thought (CALCT), som for nyligt oversatte en række af Grundtvigs centrale værker til kinesisk.

Ser du nogle udfordringer her i Hong Kong eller Kina, der er vigtige for de lutherske kirker?

Der er visse udfordringer for kirkerne her i regionen. Det gælder særligt kirkernes bevægelsesfrihed som i disse år indskrænkes, og muligheden for at agere globalt – at modtage gæster og sende folk ud – begrænses,” fortæller Henrik Stubkjær.

“For de her kirker, er det utrolig vigtigt, at Det Lutherske Verdensforbund er her, og at vi opretholder forbindelsen til dem. Oplevelsen af at være en del af en global kirke kan være vigtig, når de på hjemmefronten oplever pres på flere måder. Det er vigtigt for dem at være en fælles kirke, og det er også vigtigt for os.”

Er der nogle ting, du mener, kirkerne her i Asien særligt kan inspirere os i Danmark med?

“Jeg oplever et stort sammenhold og vigtigheden af at arbejde på tværs af forskellige kirker hernede, som jeg ser stor værdi i. Derudover er de meget opmærksomme på den holistiske mission, hvor forkyndelsen af evangeliet både sker gennem ord og i det sociale arbejde – særligt sidstnævnte er stort hernede.”

“De vægtlægger den lutherske tanke om det almene præstedømme og er gode til at udruste deres ledere med teologisk undervisning. De arbejder særligt for at ordinere kvinder i højere grad. Den lutherske identitet er i høj grad at myndiggøre lægfolket – at lederskabet vokser nedefra.”

“Areopagos står i en spændende situation med interessante muligheder for samarbejdet hernede i den virkelighed, som Hong Kong og Tao Fong Shan står i netop nu.”

1024 768 Martin Krath-Andersen
Søg her