Den norske misionær Karl Ludvig Reichelt (1877-1952) rejste til Kina med et brændende kald om at frelse buddhister. Han besøgte klostrene, lyttede til munkene og opdagede et dybt åndelig slægtskab. Mødet med buddhismen ændrede ham.
Reichelt kom til et Kina i forandring, med borgerkrige og revolutioner. Han oplevede både gæstfrihed og brutal afvisning, og flere gange måtte han flygte for livet fra fremmedfjendtlige oprørere. Alligevel blev Kina hans andet hjemland og dialogen hans vigtigste redskab. Hans åbenhed for «de andre» var banebrydende og kontroversiel.
Han fik en særlig position mellem øst og vest og blev en central formidler af religion og kultur – begge veje.
Reichelt kom fra et Norge, der var præget af kirkestrid og uforsonlige brydninger mellem liberale og konservative. Hans arbejde blev mødt med begejstring og modstand. I Norge blev han hårdt angrebet i konservative miljøer, og måtte til sidst forlade Det Norske Misionsselskab. Efter bruddet startede han Buddhistmisjonen som egen organisation, nu Areopagos.
Forfatter Notto R. Thelle kender historien fra indersiden. Hans far var Reichelts nærmeste medarbejder fra arbejdet med kinesiske buddhister begyndte i Nanjing i 1922 til Reichelts død. Som teolog, religionshistoriker og Østen-kender har Thelle den nødvendige kompetence og distance til at beskrive de mange spændinger i Reichelts liv.
Hvordan kunne en pietistisk missionær som rejste ud for at omvende andre, selv blive omvendt? Dette er fortællingen om, hvordan det skete, og hvad arven efter Reichelt er.
Notto R. Thelle
Verbum Forlag (2022)
Sprog: Norsk
628 sider
DKK 499,00