Bæredygtige rytmer, som giver liv

Af Sina Vestøl
"At give plads til ro i hverdagen skal ikke være en byrde. Det handler om at vandre i bæredygtige rytmer, som giver liv. At trække vejret, leve og arbejde," siger Fredrik Krunenes
Udgivet 28. august 2024
Ordbog

Mange kan nok genkende længslen efter mere tid. Tid til det, som virkelig betyder noget for os midt i hverdagens hektiske rutiner. Etter Kristus har taget fat i denne længsel og arrangeret events, som giver konkrete tips og erfaringer omkring, hvordan vi kan skabe mere meningsfuld tid i vores daglige tilværelse, med digital afrusning og asfaltretræte.

Brit Hodne på asfaltretreat. Foto: Sina Vestøl.

– Hverdagen har en tendens til at blive fyldt op med aftaler, og derfor er det svært at prioritere tid til at være, tænke og måske kede sig og sidde og trække vejret dybt, fortæller Elina Espeland.

DEN DIGITALE VERDEN indtager stadig mere og mere plads i vores liv, på godt og ondt. Mange føler sig overvældet af den konstante digitale stimulering, som kan tage overhånd i hverdagen. Ligeså er det svært at reducere brugen af det digitale.

I seks uger deltog en gruppe mennesker i forskellige eksperimenter med digital afrusning.

De skulle lægge smartphonen væk, praktisere enkelhed, tid til stilhed og langsomme gåture. Hensigten er at skabe bevidsthed om rollen, den digitale verden spiller i hverdagen – og hvilken betydning, den har.


Aldrig helt af, aldrig helt på

Elina Espeland deltog i digital afrusning for at udfordre sig selv på tro i praksis.

Jeg mærker, at jeg har mere tid i tomrummene i hverdagen, og der er det lettere for mig at bede. Have en samtale med Gud, som bare kører. Mine tanker glider nu oftere over i bøn. Jeg har mere tid til at lytte. At turde lytte, fortæller hun.


At omvende vaner

Overskriftsordet er ro. Ro til at fokusere på Gud i hverdagen.

Elina Espeland

Digital afrusning er et struktureret program med udfordrende eksperimenter til hverdagen. Ved sidste event mødtes deltagerne for at reflektere over deres erfaringer og dele hvilke vaner, de ønskede at videreføre i deres hverdag.

Alt det, der sker digitalt, tager meget tid, men også meget energi. Det er noget helt andet at slappe af og kigge ud i luften eller at gå en lille tur. Jeg har lært at omvende vanerne. Jeg tager ikke længere instinktivt telefonen op. Hellere gøre ting, som tilfører mit liv noget mere. Faktisk bruge tiden, fortæller deltageren Yngve om sit udbytte af erfaringerne. Han har oplevet en anden type hvile, og at tiden bliver mere værdifuld.

Brit Hodne. Foto: Sina Vestøl.

Det er blevet meget nemmere at lade mobilen ligge. Nogle af vanerne har sat sig fast, andre har ikke. Men jeg har fået mere tid til bare at tænke. Overskriften er ro. Ro til at fokusere på Gud i hverdagen, fortæller Elina om tiden fremover efter sin digitale afrusning.

Andreas Nydal skriver i sin bog “Kakofonen”, at han følte, at Gud var fjern, men han indså gradvist, at det var ham selv, der var fjern. Han mener, at mobilens betydning for troslivet er undervurderet. Vi er aldrig helt af og aldrig helt på.

– Jeg ved, at Gud er lige så meget til stede, når jeg har hvilepuls med bibelen i skødet, som når jeg løber for at nå det jeg skal, men jeg tror ikke, at jeg selv er lige så meget til stede, fortæller Elina.

Hun fortsætter med at fortælle om, at Guds stemme er en blandt mange andre, som kæmper om vores opmærksomhed.

Og jeg er derfor helt afhængig af at stoppe op for at lytte til Ham. Jeg hørte engang nogen, der sagde, at man er nødt til at kæmpe for det, der virkelig betyder noget, og det føler jeg er gældende for pauserne, stilheden og for tiden med Gud.

Det gør noget for hele kroppen.

Elina Espeland

En af udfordringerne, som deltagerne fik, var at gå en lang og langsom tur, uden at blive distraheret af mobilen. For Elina var dette en fin erfaring.

Det gør noget for hele kroppen, fortæller hun.

Dette er en praksis, som Etter Kristus har testet flere gange gennem såkaldte “asfaltretræter”, hvor flere har oplevet gåturen som en værdifuld tid.

ASFALTRETRÆTE er en måde at se et glimt af Gud eller det smukke i menneskerne, byen og naturen hvor vi bor og er. En slags bønnevandring, eller en gåtur med et formål. At bevæge sig i ro og med opmærksomhed gennem byens travlhed.

Vi er opdagelsesrejsende på det sted, Gud har sat os lige nu. Jesus kan møde os gennem asfalt, gadehjørner og gennem de mennesker, som går der hver dag, siger Ruth Burch Skree, som leder asfaltretræten.

Deltagerne får en liste med konkrete tips inden turen. Tips, som også du kan tage med i hverdagen, hvis du ønsker at stoppe op og få plads til mere ro i hverdagen:

  • Bed eller vær stille for Gud
  • Skriv dine tanker ned
  • Sluk for mobilen
  • Smag, gør eller prøv noget nyt
  • Tag på en opdagelsesrejse
  • Hvil dig og hav ikke for travlt
  • Gør plads til tilfældigheder

En del af et fællesskab

Efter turen samles deltagerne igen for at reflektere over deres erfaringer. Det at gå en langsom tur uden mulighed for at blive distraheret af mobilen og virkelig koble sig på omgivelserne var udfordrende og uvant for flere. Nogle følte det ikke som andet end en almindelig gåtur, mens det for andre var en værdifuld tid. En oplevelse af at få et andet blik på omgivelserne. En større opmærksomhed.

Det er lidt mærkeligt, at jeg så ofte ikke helt tør tro på, at det nok skal gå.

Brit Hodne

Jeg føler mig som en del af et fællesskab på en anden måde, og jeg forstår meget bedre det, som faktisk er omkring mig af mennesker, steder og natur. Det ramte mig virkelig hårdt. Hvordan min travlhed forhindrer mig i at være opmærksom på byen og se alt omkring mig, fortæller Brit Hodne.

En ny type længsel

Brit fortsætter og fortæller, at asfaltretræten gav hende en ny form for længsel.

Vi er opdagelsesrejsende på det sted, Gud har sat os lige nu.

Ruth Burch Skre

Jeg tror, at specielt det med at være ude og have god tid, ikke at have noget i ørerne eller en skærm tilgængelig gør mig opmærksom på mig en længsel, jeg ikke plejer at have.

En længsel efter ikke at være så travl og at turde koble sig på byen og de mennesker, der er der. Og ikke mindst virkelig at nyde solen, luften og alt det flotte, som man kan se.


Stoppe op

Brit fortæller, at hun i eftertiden tager nogle erfaringer med, som hjælper hende med at skrue ned for tempoet og for mængden af indtryk i hverdagen.

Ofte i det daglige føles det ikke som om, at jeg har evnerne til at stoppe op. At det vil kræve for meget af mig at gå langsomt eller ikke høre podcasts imens jeg går. Det er lidt mærkeligt, at jeg så ofte ikke helt tør tro på, at det nok skal gå.


Tid til det, der betyder noget for dig

Du behøver ikke at indføre noget så radikalt som en digital afrusning eller tage på asfaltretræte for at ændre dine vaner til noget, som giver dig mere værdifuld tid.
Refleksionerne fra deltagerne viser, at selv enkle greb og mindre omvendende vaner kan have positiv indflydelse på en hektisk hverdag. At være bevidst om sine digitale vaner, sætte tid af til sig selv, tage den med ro i gaderne på vej til arbejde. Giv plads til ro og tid, som betyder noget for dig.

Etter Kristus er en del af Areopagos, og som oversætter Jesu livsvisdom til vor tid og konkrete praksisser.

800 533 Martin Krath-Andersen
Søg her