Nordisk fejring og fornyet samarbejde på bjerget i Hong Kong

Af Martin Krath-Andersen
Areopagos’ bestyrelse har netop været i Hong Kong for at underskrive en ny femårig samarbejdsaftale med partnere på Tao Fong Shan. Rejsen bød også på en særlig gudstjeneste, besøg i Kina – og dybe samtaler om tro, venskab og fremtidigt samarbejde.
Udgivet 7. april 2025
Ordbog

I perioden 20. til 27. marts rejste Areopagos’ bestyrelse til Tao Fong Shan, hvor de mødtes med partnere og deltog i en række vigtige begivenheder. Et centralt højdepunkt var underskrivelsen af en femårig samarbejdsaftale — en fornyelse af den eksisterende aftale mellem Tao Fong Shan Foundation Limited og Areopagos.

Der var stor glæde og fejring i forbindelse med aftalen. Tao Fong Shan udtrykte stor tillid til Areopagos og roste processen, særligt den transparens og inddragelse, som Areopagos’ bestyrelse og generalsekretær havde udvist. Bestyrelsen havde sammen med Tao Fong Shans bestyrelse lagt en proces til rette, hvor alle stemmer blev hørt, hvilket førte til en aftale, alle kunne stå inde for.


Samarbejde og tillid

Andreas Dybkjær-Andersson og Notto Thelle.

Tao Fong Shans bestyrelsesformand, Elder Wong, udtrykte glæde over samarbejdet, og som et konkret tegn på denne tillid deltog han også i en fælles rejse til Kina. Her besøgte Areopagos’ formand Poul Erik Knudsen, generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal samt Areopagos’ internationale chef Andreas Dybkjær-Andersson forskellige gamle partnere i Kina — sammen med repræsentanter fra Tao Fong Shan.

At dette kunne gøres i fællesskab, er et stærkt udtryk for det tætte samarbejde og den gensidige tillid mellem parterne. Både underskrivelsen af samarbejdsaftalen og rejsen blev fejret i traditionel kinesisk stil med underskrifter, fotografering og fejring med kinesisk mad omkring det runde bord. Der blev skabt gode samtaler mellem Areopagos’ bestyrelse med medlemmer fra Danmark, Norge, Sverige og Tao Fong Shans bestyrelse i Hong Kong.

Næsten 100 år senere er Tao Fong Shan er kristent spiritualitets- og pilgrimssted, hvor der holdes daglige andagter i den kirke, der blev bygget i daoistisk tempelstil på Reichelts tid. Der udbydes desuden kurser i åndelig vejledning og i kristen kinesisk kunst, bl.a. porcelænsmaling og kalligrafi, og der afholdes møder mellem repræsentanter for forskellige religioner. Derudover er Tao Fong Shan et populært udflugtsmål, og især i weekender og ferier kommer der mange mennesker for at opleve stedets traditioner.


Skandinavisk gudstjeneste med fokus på venskab

Et andet formål med turen var at fremhæve det nordiske samarbejde. Den dansk-norsk-svenske bestyrelse deltog i en skandinavisk gudstjeneste med temaet venskab. Prædikanten var Notto Thelle, og liturgien blev ledet af Nicolaj Stubbe Hørlyck, dansk præst i Bangkok.

Gudstjenesten inkluderede bidrag fra præster og lægfolk fra hele Norden, kinesiske salmer og musik samt en liturgi inspireret af Karl Ludvig Reichelts gamle teologi kombineret med moderne salmer, bl.a. fra Janne Mark. Reichelts hengivelsesbøn blev også anvendt.


Notto Thelle og den levende arv

Det var særligt at have Notto Thelle til stede som prædikant. Thelle delte sin personlige historie om barndommen på Tao Fong Shan, hvor han som norsk dreng løb rundt i naturen — et symbolsk sted for mødet mellem Øst og Vest. Nu, 84 år gammel, stod han igen på bjerget og forbandt fortid og nutid.

Han fortalte om sin rejse fra barndommen i Hong Kong til arbejdet i Japan med et dialogcenter og om den teologiske arv fra Reichelt. Han fremhævede Reichelts forventning om, at Gud er virksom i hele verden, og at der er spor af Gud i hele skaberværket.

Notto Thelle fortalte om, hvordan venskab er en vigtig komponent i dialogen med henblik på Reichelt. Thelle introducerede et nyt ord: medstandere — et udtryk for, at søgende mennesker ikke er modstandere, men brødre og søstre på en fælles vej.

Særligt i en tid med stigende polarisering og fremmedgørelse er det vigtigt at genopdage denne åbenhed og dialog. Det var også et tema i samtalerne mellem deltagerne fra Danmark, Norge, Sverige, Hong Kong og Kina.


Fremtidigt samarbejde og unge i Hong Kong

Et andet mål med rejsen var at drøfte mulighederne for igen at sende unge mennesker fra Danmark, Norge og Sverige til Hong Kong og Tao Fong Shan. Tidligere har forandringer i konteksten og coronanedlukninger gjort det vanskeligt de senere år.

Der blev afholdt samtaler med partnere på Tao Fong Shan om, hvordan dette kan revitaliseres. Der er et ønske om at have et fællesskab i Hong Kong, hvor både unge fra de nordiske lande og Hong Kong har mulighed for fællesskab omkring dialog mellem kultur og religioner.

Areopagos havde også gode samtaler med Merete Hallen, leder af Asia-arbejdet i Det Norske Misjonsselskap. Der arbejdes på modeller for udvekslingsophold og praktikophold for teologistuderende og andre unge.

Samtidig var det stærkt symbolsk, at vicelederen for NCC Center for the Study of Japanese Religions i Kyoto – et center startet i Recihelts ånd og støttet af Areopagos –  også deltog. Han, Esben Petersen, er dansk og ønsker at knytte forbindelser til både tidligere ledere som Notto Thelle og nutidige aktører i Areopagos. Dette åbner for potentielt fremtidigt samarbejde mellem Kyoto og Norden.

1920 1080 Martin Krath-Andersen
Søg her