Denne bog inviterer dig, i takt med årets rytme, med ind i lysningen – derind, hvor det, vi møder i naturen, og det vi møder gennem troen, får lov til at forbinde sig.
En lysning er et sted i skoven, hvor træerne åbner sig, så solens stråler kan komme ned og ramme dig, der går på jorden. En lysning er en opklaring på himlen, hvor lyset træder tydeligt frem. En lysning er, når Gud lyser sin velsignelse over os, så vi finder varme og får øjne at se med.
Citat fra bogen
Bogen ”Lysningen – Året med Gud i naturen” er skrevet af de to forfattere Thomas Frovin, præst i Apostelkirken på Vesterbro og Mia Broe Jakobsen, Kirke- og kulturmedarbejder i Skanderup kirke. Bogen har taget form, farve og er blevet kreativt udtrykt ved hjælp af Camilla Engrob, der er grafiker og designer.
Du er inviteret til bogreception d. 6. december kl. 15-17 i Apostelkirkens hyggelige gård. Der vil være taler, musik og samtale om bogen. Det vil være muligt at købe bogen til særpris, og der bliver serveret lidt forfriskninger.
Find hele begivenheden herunder. Du kan i øvrigt allerede nu forudbestille bogen herunder (OBS: Sendes først i starten af december)
Jeg interviewede Thomas Frovin om bogens formål og den store idé bag. Han fortalte om, hvorfor den er relevant for dig som læser, hvordan du bør gribe bogen an, og om hvad han personligt fik ud af skriveprocessen i arbejdet med bogen.
Hvad er bogens formål og den store idé bag bogen?
Fra gammel tid har man talt om, at Gud har givet os to bøger: Den første er Bibelen, selvfølgelig. Den anden er naturen og alt det skabte. Det giver mening. For i naturen kan man rammes af en særlig fornemmelse – at man er i forbindelse med noget større.
SDU lavede en stor undersøgelse i 2022 – faktisk den største hidtil – om danskernes spiritualitet. Den viste, at mange forbinder naturens rum med noget, der har berøring med det, jeg vil kalde for menneskets ånd og åndelighed. Bogen er et forsøg på at sætte nogle ord på noget af det, der i virkeligheden er svært at sætte ord på. Noget af det, der handler om, hvad der møder os i naturen, og hvad det vil os. Man kan sige, at bogen er forsøg på at læse os ind i ”Guds anden bog”.
Hvorfor skal man læse bogen, og hvordan bør man gribe den an?
Bogen skal læses langsomt.
Den består af tolv kapitler – et for hver måned i kalenderåret. Vi forsøger i bogen at give nogle værktøjer og praksisser til at blive opmærksom på det, der sker i naturen i hver enkelt måned. Vi tager fat på nogle essentielle temaer, som man kan tage med sig.
Vi har selv en erfaring af, at det at leve nær ved naturens rytme kan være aflastende for et travlt, smukt og besværligt menneskeliv. Og at naturen her kan hjælpe os med mange ting.
Hver måned indeholder poesi, bønner og et forslag til en konkret praksis, man kan dyrke, for at blive kendt med det, der sker i naturen og stemme sit hjerte og sind til at være til stede med netop det.
Hvordan har det personligt været for dig at skrive bogen? Hvad har du fået ud af processen?
Bogen er født ud af de erfaringer, vi gjorde os ved at lave Skovkirke i en lang periode. Der er noget umådeligt fint i at rammesætte og opdage, alt det naturen gør som velsignelse fra Gud.
Det er derfor, vi har kaldt bogen for “Lysningen”. For en lysning er selvfølgelig et konkret sted i skoven, men det er også mere end det. Det er en velsignelse, som Gud lyser over os.
At arbejde med bogen har gjort mig endnu mere glad for begge disse udlægninger af ordets betydning. Og det har samtidig gjort mig endnu mere glad for alt det, jeg selv kan lære gennem naturen og de rytmer, som findes i den.
Mia Broe Jakobsen, Kirke- og kulturmedarbejder
Om forfatterne
Mia Christina Broe Jakobsen
Mia har altid elsket naturens fine detaljer og stemninger, som hun ofte går på jagt i med sit kamera. Hun har en mag.art. i kunsthistorie og har derfor gået mange år i skole, men den vigtigste skole, hun har gået i, kalder hun Guds Pilgrimsskole. Den handler om at lære at vandre langsomt, lytte, sanse, læse, undersøge og bede med kroppen. Pilgrimsskolen har både ført hende til Assisi, Varde, Norges vestkyst og Thomas’ skovkirke, men også til mange traditioner og mennesker gennem historien. Pilgrimsskolen bliver hun aldrig færdig i.
Mia har arbejdet på kunstmuseer, biblioteker og som selvstændig omrejsende Kulturagent. Nu er hun kirke- og kulturmedarbejder samt kirkesanger. Når hun helt selv kan bestemme, vil hun helst sidde stille i en skov, følge lysets vandring og være nysgerrig på livet omkring sig med alle sanser.
Thomas Frovin, Præst i Apostelkirken
Thomas Frovin
Thomas har læst østeuropastudier og historie, men er ved Guds nåde nået til det foreløbige punkt, hvor han arbejder som præst. I porteføljen af tidligere jobs har han bl.a. været missionær, projektleder, leverpostejdreng og efterskolelærer. Inden pandemien sendte alle hjem, arbejdede han på at få den anglikanske skovkirketradition til at slå rødder i den østjyske muld. Han holder af ord og relationer og øver sig i også at være ven med stilheden.
Camilla Engrob, Art Director ved Areopagos
Camilla Engrob
Camilla er vild med ord, men når hun selv skulle skrive dem, knudrede de ofte. Penslen og farverne blev en anden form for sprog, mens ideer blev udtrykt i garn, stof og klippet ud i papir. Det har ført hende fra Kunstakademiets Arkitektskole til en lang karriere i design og grafik. Uddannelsen som cand.arch med speciale i grafisk design er både brugt i et kommunikationsbureau og de sidste 10 år i eget firma, hvor der er blevet designet bøger, logoer, magasiner, plakater og meget mere. Derudover har samtalen om tro, håb og kærlighed, både når den giver mod, og når den er svær at få øje på, en stor plads, hvilket har ført til flere podcastproduktioner.